عنوان
حد و تعزیر و موارد جایگزینی هر یک با دیگری با رویکردی به دیدگاه امام خمینی (س)
نویسنده
اصطلاحنامه
تعزیر (Discretionary Correction) | جرایم تعزیزی | جرایم حدی | حد
ناشر
فصلنامه پژوهشنامه متین، زمستان ۱۳۹۰، شماره ۵۳، ص.: ۱۴۱-۱۶۰.
تاریخ نشر
۱۳۹۰
توضیح
در تعریف حدود دو نظر عمده وجود دارد: برخی «حد» را صفت جرمی گرفته که مجازات معین شرعی دارد و عدهای آن را صفت مجازاتی دانسته که شارع اندازهاش را مشخص کرده است و هر چه غیر از این را تعزیر نامیدند. علیرغم چنین تعاریفی گاهی این قاعده رعایت نمیشود و عوامل مخففه و مشدّده در آن اثر میگذارد و جرایم حدّی، مجازات تعزیری پیدا میکند. همانگونه که در جرایم تعزیری با اینکه اختیار حاکم در مسأله تعزیر این است که در نوع و مقدار مجازات عواملی را در نظر گیرد و مجازات را تعیین کند، ولی گاهی در جرایم تعزیری مجازات حدّی تعیین شده است. بنابراین در فقه مواردی وجود دارد که حد و تعزیر جایگزین هم میشوند.
در مسأله تداخل اسباب و مسببات، به دلیل اصل اولی، قائل به عدم تداخل هستند مگر در مواردی که دلیل خاص بر تداخل وارد شده باشد. اما در برخی از موارد تداخل اسباب و مسببات صورت میگیرد که برای تداخل جرایم حدّی شرایطی (4 شرط) را ذکر کردهاند.
برخی در مورد تداخل در جرایم تعزیری نیز به قیاس اولویت تمسک جسته و گفتهاند: وقتی در جرایم حدّی قائل به تداخل میشویم به طریق اولی در مورد جرایم تعزیری که اختیار آن با حاکم است و جرم آن سبکتر از جرم حدّی است قائل به تداخل خواهیم شد.
واژههای کلیدی: حد، تعزیر، اسباب تکوینی، اسباب شرعی، تداخل اسباب و مسببات، تداخل جرایم حدّی، تداخل جرایم تعزیری.