عنوان
شیوه های نظارت و اعمال آنها در نظام مردم سالار اسلامی از منظر قانون اساسی
نویسنده
ناشر
فصلنامه پژوهشهای انقلاب اسلامی، تابستان ۱۳۹۸، شماره ۲۹، ص.: ۳۱-۵۵.
تاریخ نشر
۱۳۹۸
توضیح
نظام جمهوری اسلامی ایران، یک نظام مردمسالار دینی است که مشروعیت حاکمیت آن به اراده الهی است. ماهیت این نظام اقتضا میکند که قانون اساسی آن متأثر از پایههای حکومت اسلامی باشد و قانونگذاری آن که بیانگر ضابطههای مدیریت اجتماعی است بر مدار قرآن و سنت جریان یابد و افراد صالح عهدهدار حکومت و اداره کشور شوند؛ به صورتی که احکام اسلامی در همه امور جامعه و رفتار متقابل مردم و دولت اجرا گردد.
حال به منظور رعایت احکام شریعت اسلامی و تحقق آن در چارچوب حاکمیت الهی، نظارت در جامعه از ماهیت ویژهای برخوردار است، چراکه نظارت در صورتی که کارشناسانه و همه جانبه باشد نه تنها حسن اجرای قوانین و مقررات را تضمین میکند؛ بلکه نقاط قوت و ضعف آنها را آشکار کرده و در جهت تصحیح و بهبود آن ارائه طریق مینماید.
بر اساس این ضرورت، در این پژوهش سعیشده با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با مراجعه به منابع کتابخانهای و اسناد موجود و بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که الهامگرفته از اسلام است، به بررسی شیوههای نظارت و اعمال آن در نظام مردم سالاری دینی ایران بپردازیم.
یافتههای پژوهش نشان میدهد که شیوههای نظارت در قانون اساسی به سه شکل (مردم- رهبری- دولت) و به صورتهای مختلف یعنی نظارت مردم شامل (مردم بر مردم/ مردم بر دولت/ مردم بر رهبری) و نظارت رهبری شامل (رهبری بر قوای سهگانه/ رهبری بر نیروهای مسلح/ رهبری بر نهادها و سازمانهای خاص حکومتی) و نظارت دولت بر دولت شامل (نظارت قوای سهگانه بر همدیگر) انجام میگیرد. ضمناً این شیوه ها به چهار نوع اعمال نظارت میکنند که عبارتند از: نظارت استطلاعی- نظارت استصوابی- نظارت استرجاعی و نظارت انضباطی.
واژههای کلیدی: نظارت، مردمسالاری دینی، قانون اساسی، جمهوری اسلامی، نظارت استصوابی.