عنوان
مبانی فقهی احکام اعتیاد و تأثیر آن بر اقتصاد با رویکرد پیش گیرانه
نویسنده
ناشر
فصلنامه مطالعات فقه اقتصادی، بهار 1402، شماره 1 (پیاپی 16)، ص.: 24-236.
تاریخ نشر
1402
توضیح
زمینه و هدف: اعتیاد و سوءمصرف مواد مخدر یکی از آسیب های اجتماعی مهم در کشور ما است که به دلیل گستره فزاینده، عمق تأثیر و پیامدهای سوء آن بسیار نگران کننده است و از مهم ترین آسیب ها و معضلات اجتماعی کشور محسوب میشود. این پژوهش به بررسی مبانی فقهی اعتیاد با هدف کاهش هزینه خانوار و جامعه صورت گرفته است.
مواد و روشها: روش پژوهش در مقاله حاضر به صورت توصیفی-تحلیلی است و برای گردآوری دادهها از روش کتابخانهای استفاده شده است.
ملاحظات اخلاقی: در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
یافتهها: اغلب فقهای اسلامی مصرف مواد مخدر را چنانچه مضراتی به همراه داشته باشد حرام اعلام کرده اند و معتقدند که عقل انسان را زایل میکند و این حکم تا حدودی میتواند بر مسائل و معضلات اجتماعی همچون اعتیاد اثر بگذارد و از طریق اعتقادات مذهبی و تقویت معنویات از گرایش افراد به سمت مواد مخدر پیشگیری کند.
نتیجهگیری: همه ما در زندگی بارها و بارها این جمله را شنیده ایم که پیشگیری بهتر از درمان است. زیرا درمان هزینه های اقتصادی، اجتماعی و خانوادگی زیادی را می طلبد و در قالب یک بیماری جامعه را فلج میکند. دیدگاه فقهای اسلامی در پیشگیری از اعتیاد به مواد مخدر اگرچه به یک نسبت نیست؛ اما عموم فقها قائل به حرمت استعمال مواد مخدر هستند و همین فتوا درکاهش هزینه خانواده و جامعه تأثیر دارد.
واژههای کلیدی: اعتیاد، احکام، پیشگیری، مبانی فقهی، اقتصاد