عنوان
بررسی فقهی حقوقی گردشگری مذهبی و آثار اقتصادی آن
نویسنده
ناشر
فصلنامه مطالعات فقه اقتصادی، تابستان 1402، شماره 17، ص.: 35-50.
تاریخ نشر
1402
توضیح
زمینه و هدف: گردشگری مذهبی از انوع مهم گردشگری است که دارای ابعاد مختلف فرهنگی اجتماعی و اقتصادی است اما ابعاد اقتصادی آن کمتر مورد توجه قرار گرفته است. هدف مقاله حاضر بررسی فقهی حقوقی این نوع گردشگری و تبیین آثار اقتصادی آن است.
مواد و روشها: روش مقاله توصیفی تحلیلی است.
ملاحظات اخلاقی: در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
یافتهها: یافتهها نشان داد در فقه گردشگری مذهبی مورد پذیرش قرار گرفته و به آن توصیه شده است. در نظام حقوقی ایران نیز اگرچه قانون خاصی در ارتباط با گردشگری مذهبی تدوین نشده اما برخی قوانین در حمایت از گردشگری وضع شده است. البته قوانین حمایت از گردشگری و از جمله گردشگری مذهبی با خلاءهایی مواجه است. حمایت از گردشگر چندان ملموس نبوده و قوانین موجود کفایت لازم را در حمایت از گردشگران ندارد. فقدان پلیس گردشگری، عدم رویکرد و نگرش پیشگیرانه عوامل مرتبط و ذینفع با گردشگری از دیگر خلاءهای حقوقی در زمینه گردشگری مذهبی در ایران است. علاوه بر این، یافته بر این امر دلالت دارد که ایجاد اشتغال، رونق اقتصادی و افزایش درآمد ملی از مهمترین اثار اقتصادی گردشگری مذهبی است.
نتیجهگیری: نتیجه اینکه قوانینی حمایت از گردشگران از جمله گردشگران مذهبی تدوین و نهادهای حمایت کنننده ای مانند پلیس گردشگری تاسیس گردد. از طرفی، به منظور بهرهوری اقتصادی از گردشگری، برنامهریزی و مدیریت گردشگری مذهبی ضرورری است. یک الگوی مدیریتی نظاممند، مشخص و مناسـب جهـت بهرهبرداری از قابلیتهای موجود در شهرهای مذهبی بسیار ضروری است.
واژههای کلیدی: گردشگری مذهبی، آثار اقتصادی، حمایت از گردشگر، پلیس گردشگری.