عنوان
بورسبازی از دیدگاه فقه اسلامی ( مورد پژوهی بورس اوراق بهادار تهران )
نویسنده
ناشر
فصلنامه جامعه حسابداران رسمی ایران، پاییز و زمستان ۱۳۸۵، شماره ۱۰ و ۱۱، ص.: ۹۴-۱۲۹.
تاریخ نشر
۱۳۸۵
توضیح
یکی از بحث برانگیز ترین مسائل موجود در بازار های سهام اسلامی، مسئله بورس بازی می باشد . مطالعه و بررسی عمیق جنبه های مختلف بازارهای سهام ضروری به نظر می رسد و از میان مباحث فراوان این بازار با توجه به مشارکت گسترده مسلمانان در این بازارها، مسئله معاملات بورس بازی از اهمیت ویژه ای برخوردار است . بورس بازان کسانی هستند که بدون توجه به عامل زمان و مدت سرمایه گذاری وارد بازار می شوند و با استفاده از نوسان های بازار و سوار شدن بر امواج بازار به کسب سود می پردازند این دسته از افراد در بازار به بورس باز معروف اند .
در این مقاله ضمن بررسی انواع معاملات بورس بازی و نحوه فعالیت بورس بازان در بازارهای سهام و تبیین اثرات این گونه معاملات بر بازار سهام، به بررسی فقهی این گونه معاملات از دیدگاه فقه اسلامی پرداخته می شود و با مطابقت معاملات بورس بازی با غرر، قمار، تدلیس و احتکار نتیجه می گیریم که معاملات بورس بازی در صورتی که شامل دستکاری قیمت ها، ایجاد تبانی و اشاعه کذب و ارائه اطلاعات غلط و گمراه کننده ، انجام معاملات صوری و انجام معاملات مبتنی بر اطلاعات داخلی باشد و موجب غبن طرفین نشود، از نظر فقهی اشکال عمده ای ندارد و انجام آن در بازارهای مالی اسلامی صحیح و بدون اشکال می باشد .
واژههای کلیدی: بورس بازی، بورس باز، معاملات یک روزه، سرمایه گذاری، بورس اوراق بهادار، بازده، ریسک ، فقه، غرر، تدلیس، قمار، احتکار