عنوان
بررسی فقهی حقوقی ضمانت بانک مرکزی در کاهش ارزش پول
نویسنده
اصطلاحنامه
بانک های مرکزی (Central Banks) | تورم (فقه) (Inflation (Finance) (Islamic law)) | جمهوری اسلامی ایران (Islamic Republic of Iran) | سیاست پولی (Monetary policy) | ضمان (Guarantee) | ضمانت نامه بانکی (Bank guarante) | کاهش ارزش پول (فقه) (Devaluation of currency (Islamic law)) | مسئولیت مدنی (Civil Liability)
استادراهنما
سیدیوسف علوی وثوقی
استادمشاور
نصراله خلیلی تیرتاشی
محل نشر
قم
ناشر
تاریخ نشر
1391
مقطع تحصیلی
کارشناسی ارشد
مشخصات ظاهری
20 ص.
زبان
فارسی
توضیح
با توجه به نقش پیچیده و گسترده پول در اقتصاد و ضرورت تناسب میان رشد اقتصادی و رشد حجم پول و اهمیت وجود مدیریت کارآمد، وجود بانک مرکزی ضرورت پیدا کرده است. در کشور ما به موجب ماده 10 قانون پولی و بانکی، هدف از تأسیس بانک مرکزی، حفظ ارزش پول و موازنه پرداختها و کمک به رشد اقتصادی شمرده شده است. با این وجود سیاست کسری بودجه، سالیان متمادی است که در حال اعمال است. آمارها نشان می دهد به تدریج سهم سایر منابع تأمین اعتبار در کل منابع مورد استفاده دولت افزایش یافته است. این امر که بیان کننده کسری بودجه دولت است به بانک مرکزی منتقل شده و به ایجاد پول جدید و تورم انجامیده است. در نتیجه، به میزان تورم قدرت خرید از مردم به دولت انتقال پیداکرده و جامعه شاهد کاهش یافتن ارزش پول توسط بانک مرکزی میباشد. از آن جایی که این کاهش ارزش پول از مصادیق بیعدالتی دولت و ایجاد ضرر بر اموال و تضییع حقوق ملت است و پیامدهای منفی بسیاری دارد، لازم است نقش بانک مرکزی در ایجاد کاهش ارزش پول به عنوان یک نهاد اقتصادی و موظف به حفظ ارزش پول مورد مطالعه و بررسی فقهی و حقوقی قرار گیرد. در این پایان نامه ضمانت بانک مرکزی در کاهش دادن ارزش پول با در نظر گرفتن مبانی نظری و فقهی مسؤولیت مدنی و همچنین مواد قانونی، مورد بررسی قرار گرفته و ضمان بانک مرکزی، به موجب دیدگاههای نظریه تقصیر و خطر و قاعدههای لا ضرر، اتلاف، تسبیب ، و...، ثابت شده است.
واژههای کلیدی: ضمانت بانکی، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، کاهش ارزش پول، سیاست های پولی، فقه، ضمان، مسئولیت مدنی، ارزش پول، بانک مرکزی، کاهش ارزش پول،