عنوان
مقایسه اندیشههای سیاسی شیخ فضلالله نوری و امام خمینی(ره) درباره حکومت در زمینههای مبانی فقهی، حدود اختیارات، نقش روحانیت، مشروعیت، مصلحت و قانونگذاری
نویسنده
اصطلاحنامه
امام خمینی (Imam Khomeini) | اندیشه های سیاسی (Political Thoughts) | انقلاب (Revolutions) | خمینی، روح اله، رهبر انقلاب و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، ۱۲۷۹ - ۱۳۶۸. (Khomeyni, Ruhollah, Leader and Founder of IRI) | شیخ فضل اله نوری، ۱۲۵۹-۱۳۲۷ق. | مشروطه | مشروعه خواهی (Islamic Legitimization) | ولایت فقیه (Wilāyat al-faqīh)
ناشر
فصلنامه پژوهشهای انقلاب اسلامی، تابستان 1396، شماره 23، ص.: 59-80.
تاریخ نشر
1396
توضیح
مقایسه میان اندیشههایی که باعث ایجاد تحولات اجتماعی- سیاسی در یک جامعه میشوند، دارای اهمیت بسیاری است. در دو برهه از تاریخ معاصر ایران، دو اندیشه مهم وجود دارد که بر تحولات پس از خود تاثیر بهسزایی بر جای گذاشتهاند. این دو اندیشه عبارتند از مشروطه مشروعه و ولایت فقیه که اولی را در دوره شکلگیری مشروطه، شیخ فضلالله نوری و دومی را در دوره پهلوی دوم، امام خمینی (ره)، پایهگذاری کردهاند. بر این اساس، این مقاله در پی مقایسه میان بخشهایی از دو اندیشه سیاسی نامبرده است. بنابراین، روش پژوهش آن، تحلیل مقایسهای است و با توجه به این پرسش اصلی که در مقایسه میان اندیشه سیاسی شیخ فضلالله نوری و امام خمینی(ره) چه شباهتها و تفاوتهایی را میتوان یافت، به بررسی آرای آنها درباره حکومت حکومت در زمینههای مبانی فقهی، حدود اختیارات، نقش روحانیت، مشروعیت و مصلحت، و قانون و قانونگذاری پرداخته است. مقاله در نتیجه کلی در مقایسه میان اندیشه سیاسی دو فقیه در عصر انقلاب مشروطه و عصر انقلاب اسلامی، به شباهت، بهرهگیری از اسلام در چگونگی شکل حکومت اما با برداشتهای متفاوت یعنی بقای سلطنت و اجرای احکام اسلام برای شیخ فضلالله نوری، و تاسیس حکومت اسلامی و اجرای احکام اسلام، توجه به مشروعیت مردمی و مصلحت برای امام خمینی(ره) رسیده است.
واژههای کلیدی: اندیشه سیاسی، مشروطه مشروعه، ولایت فقیه، شیخ فضل الله نوری، امام خمینی (ره)، انقلاب