عنوان
معالم التجدید الفقهی: معالجة اشکالیة الثابت و المتغیر فی الفقه الإسلامی من أبحاث السید کمال الحیدری
نویسنده
محل نشر
قم
ناشر
تاریخ نشر
۱۳۸۷
مشخصات ظاهری
۲۱۸ ص.
شابک
9789642902354
زبان
عربی
توضیح
یادداشت: کتابنامه:ص.[۲۰۱]-۲۰۹؛ همچنین به صورت زیرنویس.
موضوع: فقه -- قواعد
موضوع: فقه جعفری -- قرن ۱۴
شناسه افزوده: رزق، خلیل
رده بندی کنگره: BP۱۶۹/۵
معرفی مختصر کتاب
یواجه الواقع الإسلامی المعاصر الکثیر من الأسئلة والاستفهامات والمشکلات، وأسباب ذلک تعود إلى ما یُصطلح علیه الآن بإشکالیة الحداثة والمعاصرة، وإشکالیة الأصالة والغربة، وربّما أُطلِق علیها أیضاً إشکالیة الثابت والمتغیّر.
إنّ الإسلام ثابت وأصیل ویعود إلى أصولٍ تاریخیة وصلت إلینا من قرون مدیدة، بینما الحیاة تفرض المزید من التحدّیات، وتثیر التساؤل حیال مزید من القضایا، فکیف یمکن التوفیق بین الإسلام الثابت الأصیل، وبین العصر المتغیّر؟
فهذا الکتاب الذی بین یدیک عزیزی القارئ هو معالجة فنیّة لحلّ إشکالیة الثابت و المتغیّر فی الفقه الإسلامی.
یشتمل هذا الکتاب على تمهید و فصول أربعه:
الفصل الأوّل: الفقه الإسلامی وضرورة الاجتهاد
الفصل الثانی: أسباب المشکلة فی الفقه الإسلامی المعاصر
الفصل الثالث: النظریات الفقهیة فى المدرسة الإمامیة
الفصل الرابع: الإمام الخمینی ونظریة الزمان والمکان
معرفی فارسی کتاب «معالم التجدید الفقهی»
جهان اسلام در عصر حاضر با پرسش ها و مشکلات متعددی روبه رو است که سبب اصلی آن را می توان چالش بین سنت و مدرنیته یا به تعبیر دیگر چگونگی تعامل ثابت و متغیر دانست.
اسلام، ثابت و اصیل است و به اصول تاریخی که از طی سالیان دراز دست ما رسیده، باز میگردد، در حالی که زندگی روزمره، بسیاری از چالش ها را به آورده و در مورد بسیاری از مسائل پرسشهای مناقشه برانگیز مطرح می کند، پس چگونه می توان بین اسلام ثابت و بین جهان متغیر جمع کرد؟! این سوالی است که در کتاب حاضر بدان پاسخ داده شده است.
این کتاب مشتمل بر یک مقدمه و چهار فصل به شرح ذیل می باشد:
فصل اول: فقه اسلامی و ضرورت اجتهاد
فصل دوم: عوامل چالشی در فقه اسلامی معاصر
فصل سوم: نظریات فقهی در مکتب اهل بیت (ع)
فصل چهارم: امام خمینی و نظریۀ زمان و مکان
در ۴ فصل این کتاب با رویکردی تحلیلی استدلالی از اهمیت عنصر اجتهاد در شریعت اسلامی و نقش آن در شناسایی متغیرات بحث شده است. ایده ثابتات و متغیرات از اندیشههای جدید کلام اسلامی است که با تکیه بر معارف و تحلیل عقلانی به دست آمده است. براساس این ایده بخشی از احکام اسلامی متناسب با شرایط زمان و مکان تغییر میکند و مصالح آن دگرگون میشود. نویسنده به مفهومشناسی تفقه و اجتهاد میپردازد و با بررسی چالشهای پیشروی فقه اسلامی در عصر جدید از اهمیت تفقه برای شناسایی منطقه الفراغ و ایجاد ارتباط میان شریعت و مقتضیات زمان بحث کرده و به جایگاه ولایت فقیه در توسعه اجتهاد میپردازد. فصل دوم به اسباب چالشزای فقه معاصر، فصل سوم به نظریه اجتهاد در فقه شیعه و فصل چهارم به نظریه زمان و مکان در اجتهاد از نظر امام خمینی اختصاص یافته است.