عنوان
اشتراک نظرهای نظریههای مشروعیت ولایت فقیه
نویسنده
محل نشر
سایت پایگاه اطلاع رسانی حوزه
تاریخ نشر
1385
زبان
فارسی
توضیح
نظریات مربوط به حکومت در عصر غیبت، را می توان در یک تقسیم بندی کلی در سه دیدگاه «مشروعیت الهی » ، «مشروعیت مردمی » و «مشروعیت دوگانه » گنجانید.
بدیهی است برای یافتن پاسخ پرسش مربوط به ملاک مشروعیت در نظام ولایت فقیه، بررسی تفصیلی آن دسته از نظریاتی که اساسا در عصر غیبت، سیستم ولایت فقیه را قبول ندارند، ضرورتی ندارد.کما اینکه در تحقیق حاضر مجال بررسی همه نظریات مبتنی بر ولایت فقیه نیز وجود ندارد.
به همین خاطر، تنها یک نظریه از دیدگاه «مشروعیت الهی » یعنی نظریه «ولایت مطلقه فقیه » و یک نظریه از دیدگاه «مشروعیت مردمی » یعنی نظریه «ولایت انتخابی فقیه » را مورد بررسی تفصیلی قرار داده و آنگاه به اثبات فرضیه اصلی پژوهش و یا همان دیدگاه «مشروعیت دوگانه » یعنی نظریه «ولایت الهی مردمی فقیه » خواهیم پرداخت.
هر چند سه نظریه مذکور («ولایت مطلقه فقیه » ، «ولایت انتخابی فقیه » و «ولایت الهی - مردمی فقیه ») در باب منشا مشروعیت، با یکدیگر تفاوتهایی دارند، اما می توان برخی نقاط اشتراک نیز در این سه نظریه یافت که در اینجا به ده مورد از آنها تحت عنوان پیش فرضهای نظریه های مشروعیت ولایت فقیه، به اجمال و اختصار اشاره می شود.