عنوان
بازپژوهی خروج از منزل بدون اذن شوهر از منظر قاعده لاضرر (عنوان عربی: دراسه خروج المراه من البیت بدون اذن الزوج من منظور قاعده لاضرر)
نویسنده
ناشر
فصلنامه مطالعات راهبردی زنان (کتاب زنان)، بهار 1390، شماره 51، ص.: 43-73.
تاریخ نشر
1390
توضیح
چکیده فارسی: شریعت مبارک اسلام برای تعادل بخشی به نهاد مقدس خانواده حقوق و تکالیفی را بر عهده اعضای آن نهاده است. فقیهان اسلام در چارچوب دانش فقه با جستاری روش مند در پی یافتن این حقوق و تکالیف هستند, بر اساس یافته های ایشان یکی از حقوقی که خداوند متعال برای مرد به رسمیت شناخته این است که همسرش بدون اذن یا رضایت او از منزل خارج نشود؛ در روزگارانی که مدل زندگی کهن, زنان را به ماندن در خانه هایشان علاقه مندتر می کرد وجود چنین حقی برای مرد پرسش مهمی نبود, اما در روزگاری که شیوه های جدید زندگی زن را از خانه به فضای جامعه (و در خانه به فضای مجازی) کشانده است این مساله با پرسش هایی مواجه شده است. در این مقاله ابتدا به بررسی جایگاه فقهی این موضوع پرداخته شده و در ادامه به ارتباط این حق مرد با عنوان ثانوی "ضرر و ضرار" نقبی زده شده است.
چکیده عربی: قررت الشریعة الاسلامیة حقوقا و تکالیفا لیتولاها اعضاء الدائرة الاسرة لاجل حفظ التوازن فی هذه الدائرة المقدسة و یحاول فقهاء الاسلام ان یستکشفوا هذة الحقوق و التکالیف عبر دراساة منهجیة فی اطار علم الفقه فعلی ضوء مطالعاتهم من جمله الحقوق التی عطاها الله سبحانه و تعالی لزوج هی ان لاتخرج زوجته من داره بدون اذنه أو رضاه لم یکن یخطر هذا السوال ببال الزوج فی العصر الذی یرغب منهج الحیاة القدیمه النساء الی البقاء فی بیوتهن. ولکن الیوم الذی تدعو فیه منهاج الحیاة الحدیثه المرأة الی الخروج من بیتها الی مجالات المجتمع (من بیتها الی مجالات المجازیه) قد واجهت هذه القضیه اسئلة هذا البحث یدرس موقف هذا الموضوع فقهیا ثم یتطرق الی ارتباط هذا الحق الثابت للزوج بقاعدة الضرر و الضرار الثانویة.
واژههای کلیدی: خروج زن از منزل، اذن شوعر، نشوز، شرط ارتکازی