عنوان
بررسی خلاءهای قانونی پیوند اعضا در افراد مبتلا به مرگ مغزی
نویسنده
اصطلاحنامه
پیوند اندام ها و بافت ها -- قوانین و مقررات -- ایران (Transplantation of organs, tissues, etc. -- Law and legislation -- Iran) | پیوند اندام ها و بافت ها (Transplantation of organs, tissues, etc) | پیوند اندام ها و بافت ها (فقه) (Transplantation of organs, tissues, etc. (Islamic law)) | مرگ مغزی -- ایران (Brain death -- Iran)
ناشر
فصلنامه پزشکی قانونی ایران، بهار 1396، شماره 1، ص.: 61-67.
تاریخ نشر
1396
توضیح
مقدمه و هدف: یکی از موضوعات نوین و مهم پزشکی در حوزه درمان بیماران، برداشت عضو از افراد مبتلا به مرگ مغزی و پیوند آن به بیماران نیازمند میباشد. بحث پیوند اعضا برداشت شده از افراد مبتلا به مرگ مغزی به عنوان یکی از مسائل مستحدثه، دارای پتانسیلهای مثبت و منفی بسیار است و بدین جهت لازم است با قانونگذاری ضابطه مند شود. در همین راستا قانونگذار بر آن شده است تا با تدوین قانونی در این خصوص به بحث پیوند اعضا نظم و نسق ببخشد. قانون پیوند اعضا از افراد فوت شده در مورخ 17/1/1379 به تصویب رسیده است. اگرچه این قانون توانسته است بخشی از ابهامات را در این خصوص مرتفع سازد اما در عمل، نواقص و ابهامات فراوانی در این قانون به چشم میخورد. هدف پژوهش حاضر بررسی خلاها و نواقص قانون مرتبط با پیوند اعضا جهت توانمند سازی بحث نوظهور پیوند اعضای برداشت شده از افراد مبتلا به مرگ مغزی و ارائه برخی پیشنهادات در راستای کاهش مشکلات قانونی پیش رو میباشد.
روش بررسی: روش کتابخانه ای، توصیفی و در حد لزوم بهره گیری از نظرات متخصصین و مصاحبه با کارشناسان و متخصصین امر میباشدکه سعی میشود ضمن توصیف و شناخت نسبی آنها به بررسی، نقد و تحلیل مباحث مربوطه پرداخته شود.
نتایج: قانون پیوند اعضا به مبحث وصیت شخص بر اهدای عضو، رضایت اولیای وی براین امر واحراز مسلم بودن مرگ مغزی پرداخته است. فی نفسه اگر چه قانون مصوب تا حدی راهگشا بوده است ولی مواردی ازچشم قانونگذار به دور مانده است که این نقیصهها میتواند مشکلات عدیده ای را در راه اجرای این قانون به وجود آورد. از جمله این نواقص میتوان به بحث عدم شناسایی کارت اهدای عضو به عنوان رضایت فرد بر اهدا، عدم تعیین زمان دقیق فوت در فرد مبتلا به مرگ مغزی، عدم تعیین تکلیف در مورد عدم اعلام رضایت اولیای فرد و یا افراد مجهول الهویه ی مبتلا به مرگ مغزی اشاره نمود. اگرچه بازنگری، اصلاح نواقص موجود و تکمیل قانون موثرترین و مهمترین راه حل میباشد، ولیکن میتوان، اخذ مجوز از نماینده ولی فقیه رابه عنوان راه حلی فوری در نظر گرفت. (در خصوص افراد ناشناس مبتلا به مرگ مغزی؟آیا این امر در سایر موارد نیز کاربرد دارد).
واژههای کلیدی: مرگ مغزی، پیوند اعضاء، خلاءهای قانونی، راهکارهای قانونی.