عنوان
بررسی موضوعشناسی و فقهی موضوع «بانک شیر» در پزشکی
نویسنده
ناشر
موسسه موضوعشناسی احکام فقهی
تاریخ نشر
1400
توضیح
در واقع سوال اساسی آن است که در هنگام روبه رو شدن با نوزادان نیازمند به شیر که امکان استفاده از شیر مادر خود را ندارند چه راه کاری مناسب خواهد بود؟!
تاکنون راه کارها و برنامه های مختلفی برای پاسخ به این سوال پیشنهاد شده است. شاید پس از راه اندازی کارخانه های شیر خشک و گسترش فرهنگ مصرف آن و کسب تجربه ی ناموفق از این روش، مناسب ترین پاسخ در حال حاضر راه اندازی «بانک شیر» باشد. البته نمی توان منکر این موضوع شد که امروزه راه اندازی «بانک شیر» به یکی از چالش های مهم پیش روی مدیران نظام سلامت تبدیل شده است. گر چه راه اندازی «بانک شیر» یکی از مهم ترین موضوعات نوظهور در حوزه سلامت نوزادان و کودکان می باشد اما با وجود مخالفت برخی افراد، نهادها و دیدگاه دینی برخی مذاهب، هر روز دامنه آن گسترش می یابد و این پدیده به سرعت وارد زندگی بشر شده است.گر چه در ظاهر ممکن است به نظر رسد نه تنها این اقدام غیراخلاقی نیست بلکه طبیعی است در صورتی که انگیزه ی اهداکنندگان انسان دوستانه و الهی باشد مادران اهداکننده شیر به دلیل کمک به یک شیرخوار یا مادر او احساس بسیار خوبی خواهند داشت و با این کار پاداش اخروی را نیز نصیب خود خواهند نمود.
اما این در حالی است که برخی نیز این اقدام را نمی پسندند و خواستار برخورد با این اقدام هستند این گروه برای دیدگاه خود از نظر فقهی استدلال هایی نیز بیان می کنند که شاید مهم ترین آن ها ایجاد گسترش مبهم رابطه قرابت رضاعی و محرمیت رضاعی است.
نکته قابل توجه آن است که موضوع راه اندازی «بانک شیر» به خوبی از نظر فقهی مورد کنکاش و بررسی قرار نگرفته است که آیا این روش ناپسند است (به علت گسترش مبهم انساب و قرابت رضاعی، غیرمجاز و حرام است) و اسلام این پدیده را در هر شکل و قیافه اى محکوم کرده است؟! یا این که از نظر فقهی راه اندازی «بانک شیر» جایز شمرده شده است. این تحقیق در صدد بررسی مجموعه کاملی از ابعاد گوناگون این پدیده است بدین امید که افراد با مطالعه این نوشتار به یک دید کلی در این زمینه برسند؛ و پس از آن خود بتواند تحلیل درستی از این پدیده داشته باشند.
واژههای کلیدی: بانک شیر، فقه، پزشکی
آدرس اینترنتی
بررسی موضوعشناسی و فقهی موضوع «بانک شير» در پزشکی