عنوان
تزاحم رفتارهای دینی با الزامات بهداشتی در دوران کرونا
نویسنده
ناشر
فصلنامه مطالعات تطبیقی فقه و اصول، بهار 1399، شماره1، ص.: 1-22.
تاریخ نشر
1399
توضیح
زمینه و هدف: پیدایش و گسترش سریع بیماری کرونا و مقابله با انتقال آن، مستلزم رعایت محدودیتهای بهداشتی، به ویژه خودداری از حضور در اجتماع است. از سوی دیگر، وجوب حضور در نمازهای جماعت و مناسک جمعی از امور مورد اتفاق میان همه مذاهب اسلامی است. حال این سوال مطرح است که آیا شیوع گسترده و سریع بیماری کرونا با توجه به شیوههای مختلف انتقال آن، می تواند عذر شرعی در ترک عبادات و مناسک جمعی باشد؟
مواد و روشها: پژوهش حاضر با تکیه بر توصیف و تحلیل گزارههای فقه مذاهب اسلامی و روش کتابخانهای به بررسی موضوع حاضر پرداخته است.
نتیجهگیری: بیماریهای واگیردار در طول تاریخ بشر وجود داشته و لزوم رعایت سلامت و بهداشت از امور مورد تأکید شریعت است. با این وصف، در باب پذیرش بیماریهای واگیردار در میان صاحبنظران اختلاف وجود دارد. از نگاه شرعی رخصتهای عام یا خاص وجود دارند که مدار آنها بر رفع حرج و عسر است. بر این اساس، ثبوت رخصت شرعی برای شخص مبتلا به کرونا ثابت است اما در خصوص پذیرش احتمال ابتلاء به بیماری به عنوان رخصت، میتوان این بیماری را به عنوان رخصت خاص پذیرفت و با قواعد فقهی همچون: لزوم رفع مشقت و حرج، یا ازاله ضرر و نیزبا تأکید بر لزوم حفظ جان به عنوان یکی از ضروریات از نگاه مقاصد شریعت، وجود بیماریهای مسری را تا زمان کشف دارو به عنوان رخصت خاص پذیرفت.
واژههای کلیدی: مناسک دینی، کرونا، بیماریهای مسری، الزامات بهداشتی، رخصت های بهداشتی