عنوان
دیه عضو پیوندی حیوان به انسان در پرتو مبانی فقه اقتصادی
نویسنده
اصطلاحنامه
پزشکی -- قوانین و مقررات (Medical laws and legislation) | پیوند اندام ها و بافت ها (Transplantation of organs, tissues, etc) | پیوند اندام ها و بافت ها (فقه) (Transplantation of organs, tissues, etc. (Islamic law)) | حقوق حیوان ها -- جنبه های مذهبی -- اسلام (Animal rights -- Religious aspects -- Islam)
ناشر
فصلنامه مطالعات فقه اقتصادی، پاییز 1401، شماره 14، ص.: 101-116.
تاریخ نشر
1401
توضیح
زمینه و هدف: در حوزه علوم پزشکی در سالهای اخیر، پیشرفتهای شگرفی حاصل شده است. یکی از پیشرفتهای مزبور مسئله پیوند اعضای حیوان به انسان میباشد. هدف از پژوهش حاضر این است که در موارد پیوند عضو حیوانی به انسان، چنانچه پس از پیوند، آسیبی به عضو مزبور وارد شود، آیا امکان مطالبه دیه وجود دارد.
مواد و روشها: این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی میباشد و روش جمعآوری اطلاعات بصورت کتابخانهای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
یافتهها: یافتههای پژوهش حاضـر، نشان میدهد کـه در فضای فقـه، دو رویکـرد عنوانمحوری و رویکرد مقاصدی (یا همان نتیجهمحوری) مطرح میباشد. با بررسی قانون مجازات اسلامی، متوجه خواهیم شد که قانونگذار رویکرد فقهای متأخر یعنی رویکرد مقاصدی را مورد پذیرش قرار داده است.
نتیجه: رویکرد مقاصدی در فقه با توسل به اصول مبنایی مانند اصل صحت و همچنین متغیر کارایی، و نیز با در نظر گرفتن ضرورتهای موجود در فضای جامعه، جواز دریافت دیه در موارد آسیب به عضو حیوانی پیوندزده شده به انسان را صادر میکند. قانون مجازات اسلامی نیز در پرتو همین امر، به نحوی طراحی نشده است که ممنوعیتی برای حکم مزبور ایجاد کند؛ بلکه به صورت ضمنی این حکم را مورد تأیید قرار داده است.
واژههای کلیدی: حقوق پزشکی، پیوند عضو، فقه مقاصدی، دیه.