عنوان
مردم سالاری، بیعت و ولایت
نویسنده
اصطلاحنامه
اخلاق (Ethics) | ارزش (Value) | بیعت (Allegiance) | دموکراسی (Democracy) | مردم سالاری | ولایت (Velayat)
ناشر
فصلنامه پژوهشهای اجتماعی اسلامی، تابستان 1387، شماره 71، ص.: 183-208.
تاریخ نشر
1387
توضیح
از شمار مهم ترین مسائلی که در حوزه ی عمومی و مدیریتی جامعه در جهان امروزی مطرح است، و این اهمیت پس از تجربه ی حکومت دینی در ایران و عرضه ی الگوی مردم سالاری دینی از سوی آن، بیشتر شده است، همانا مردم سالاری یا دموکراسی می باشد. طبعاً مردم سالاری، به ویژه همچون روش در نظام های فکری- اعتقادی قبض و بسط هایی یافته و خواهد یافت، و اندیشمندان دینی و حتی غیر دینی نیز تلاش دارند تا با استفاده از منابع و مفاهیم دینی، مانند بیعت، شوری و ... به این پرسش ها پاسخ دهند.
در این نوشتار نیز نسبت میان مردم سالاری، بیعت و ولایت دنبال شده است. برای این مهم، نخست مدیریت مردم سالارانه ی جامعه و مراحل و
سازوکارهایش بازگو شده است. سپس بیعت از حیث شکل و محتوا و نیز ساحات سخت افزاری و نرم افزاری آن کالبد شکافی و تحلیل گردیده و به این نتیجه می انجامد که مراحل و سازوکارهای مدیریت مردم سالانه را بیعت حضور داشته و بیعت با همان سازوکارها عمل می نماید. از این روی بیعت، سازوکار مردم سالارانه ای ولایت نبوی، به مثابه حاکم سیاسی و مدیر جامعه می باشد، و ولایت همچون شأن حکومتی - سیاسی پیامبر در ساحت اجتماع و سیاست چهار مرحله و ساز و کار یاد شده در اداره ی مردم سالارانه ی جامعه را در بر داشته و با آن روش به صورت و سیرت اجرایی و عملیاتی در می آید.
واژههای کلیدی: ولایت، بیعت، مردم سالاری، ایده، اخلاق، ارزشها