عنوان
مسائل فقهی بیماران تغییر جنسیت یافته
نویسنده
ناشر
فصلنامه حقوق، تابستان ۱۳۹۰، شماره ۱، ص.: ۱۳۹-۱۶۴.
تاریخ نشر
۱۳۹۰
توضیح
یکی از مسائل جدید فقهی و حقوقی، بحث تغییرجنسیت است. با پیشرفتهای چشم گیر علم جراحی، زمینه و امکان تغییر جنسیت بیشتر فراهم گشته است. در این میان، پرسشهای زیادی فرا روی فقه و حقوق فراهم گشته است. از جمله اینکه، آیا این عمل از نظر اسلام جایز است یا نه؟
فقهای شیعه و اهل سنت به طور ملموس و آشکار دارای تفاوت رأی و نظر هستند. تقریباً تمام فقها و حقوق دانان اهل سنت که در این زمینه اظهار نظر کردهاند، عمل تغییر جنسیت را حرام و این کار را نوعی «تغییر در خلقت خدا» میدانند، که بر اساس آیة: {فَلَیُغَیِّرُنَّ خَلْقَ اللَّهِ} ، این کار غیر شرعی است.
اکثریت قریب به اتفاق فقهای شیعه، تغییر جنسیت را در صورتی که ملازم با کارهای حرام دیگری، مانند لمس و نظر حرام، نباشد جایز میدانند. از نظر آنان، ما دلیل و مدرکی بر حرمت تغییر جنسیت نداریم؛ و اساساً آیه فوق الذکر به بحث تغییر جنسیت مربوط نمیشود.
تحقیق زیر، به بررسی پرسش جواز یا حرمت تغییر جنسیت میپردازد. علاوه بر آن، برخی احکام فقهی مربوط به تغییر جنسیت مورد بررسی قرار میگیرد، مانند: بقای ازدواج، مسألة مهریه، مسألة ارث، مسألة عده، مسألة عناوین خانوادگی و مسألة ولایت و سرپرستی کودکان آن چه در این قسمت بیان میشود نگاهی کلی به مسائل مهم و اساسی این پدیده است. در قسمت آینده، هر یک از مسائل با تفصیل و توضیح بیشتری مورد بررسی و تحلیل قرار میگیرد.
واژههای کلیدی: تغییرجنسیت، تبدیل جنسیت، ترانسسکشوالیسم، دوجنسی، خنثی، خنثای روانی، تغییر خلقت خدا