عنوان
واکاوی فقهی - حقوقی «حق بر سلامت» و «مسئولیت دولت» در شرایط شیوع بیماری کرونا
نویسنده
ناشر
فصلنامه فقه پزشکی، سال ۱۳۹۹، شماره ۴۲، ص.: ۱-۱۷.
تاریخ نشر
۱۳۹۹
توضیح
چکیده
زمینه و هدف: دولتها براساس تعهدات حقوق بشری خود در شرایط شیوع بیماری واگیردار، مسئول ارائه خدمات بهداشتی و درمانی هستند و ارائه این خدمات، نه تنها محدود به شهروندان یک دولت نیست بلکه تعهد به همکاریهای بینالمللی به مثابه سازوکاری تکمیلی جهت توانمندسازی و بالا بردن ظرفیتهای جهانی در جهت مقابله با بیماری واگیردار، برای تمامی دولتها وجود خواهد داشت. از سوی دیگر، تعهدات دولتها در شرایط بحران کرونا، به شکل مطلوب اجرایی نشده و «حق بر سلامت همگانی» تحت تأثیر برخی رویکردهای ملیگرایانه قرار گرفته است.
مواد و روشها: نوشتار حاضر بر اساس شیوه کتابخانهای به جمعآوری نظرات مرتبط با ابعاد فقهی حقوقی مقوله «حق بر سلامت» و «مسئولیت دولت» در شرایط بیماری همهگیر کرونا پرداخته و با روش توصیفی تحلیلی به نقد و بررسی آنها همت گمارده است.
نتیجهگیری: یافتههای مقاله حاکی از آن است که نظام فقهی اسلام، از این قابلیت و ظرفیت برخوردار میباشد که متناسب با شرایط بحرانی و مبتنی بر قواعدی چون وجوب حفظ نفس، حرمت اضرار به غیر، لزوم دفع ضرر محتمل، قاعده تحذیر و قاعده ضرورت (اضطرار)، گزارههای شرعی عادی را تعلیق یا به نحو مقتضی تغییر دهد و برحسب ضرورت، هنجارها و الزاماتی را تعیین و الزامآور نماید. از اینرو میتوان دستگاه فقاهت را در انتظامبخشی به بحرانهای اجتماعی، کارآمد دانست و همزیستی و همافزایی فقه و حقوق را در انطباق با شرایط اضطراری در دو ساحت ملی و بینالمللی تقویت نمود.
واژه های کلیدی: حق بر سلامت، دولت، کرونا، مسئولیت