عنوان
طراحی الگوی مناسب کارت اعتباری قرض الحسنه بر اساس فقه امامیه در بانکهای قرض الحسنه ( مطالعه موردی بانک قرض الحسنه رسالت)
نویسنده
اصطلاحنامه
بانکداری اسلامی (Islamic Banking) | فقه امامیه | فقه جعفری (Islamic law, Ja'fari) | قرض الحسنه (فقه) (Islamic loans (Islamic law)) | کارت های اعتباری -- قوانین و مقررات (Credit cards -- Law and legislation) | کارت های اعتباری (Credit Cards) | کارت های اعتباری (فقه) (Credit cards (Islamic law))
استادراهنما
حسین حسن زاده سروستانی
استادمشاور
سیدسعید شمسی نژاد | سید عباس موسویان
محل نشر
تهران
تاریخ نشر
1400
مقطع تحصیلی
کارشناسی ارشد
مشخصات ظاهری
164 ص.
زبان
فارسی
توضیح
در کشورهای غربی ابزارهای متعددی برای پاسخگویی به نیازهای مالی آحاد جامعه طراحی شده است. از جمله ابزارهای مالی مورد استفاده در جوامع، کارت اعتباری است؛ که در کشورهای غربی مبتنی بر بهره (ربا) است. در کشور ما به دلیل وجود قوانین بانکداری بدون ربا و حاکم بودن روح اسلامی در فضای جامعه، حتی به صورت موقت نیز نمیتوان از ابزارهای مبتنی بر ربا استفاده کرد. لذا متخصصان و اندیشمندان حوزه مالی اسلامی باید به سمت طراحی ابزارهایی بروند که بتواند مشکلات مردم را رفع کرده و با دین مبین اسلام در تعارض نباشد. متخصصان مالی-اسلامی مدلهای مختلفی را به منظور استفاده از کارت اعتباری طراحی کرده اند که از جمله اصلی ترین آنها کارت اعتباری مبتنی بر عقد مرابحه است. در این مدل کارت اعتباری به منظور خرید کالا برای مشتریان صادر میشود؛ اما در کشور ما به دلیل شرایط اقتصادی تورمی، همه مردم نمی توانند از کارت اعتباری مرابحه استفاده کنند. زیرا نرخ تسهیلات مرابحه در کشور بالا بوده و مردم توان پرداخت آن را ندارند. بنابراین، در این تحقیق به دنبال ارائه مدلی از قرارداد قرض الحسنه هستیم تا بتوانیم کارت اعتباری قرض الحسنه را برای بانک رسالت که یکی از بانکهای تخصصی قرض الحسنه است و مشتریان زیادی دارد طراحی کنیم. کارت اعتباری ابزاری برای تأمین مالی کوتاه مدت افراد است و اکثر افراد جامعه توانایی پرداخت هزینههای آن را دارند. پیش از این، بانک مرکزی به دلیل محدودیت منابع مالی قرض الحسنه و عدم استفاده از این منابع در محل اعلام شده، صدور کارت های اعتباری قرض الحسنه را در آبان ماه سال 1393 ممنوع کرد. ارکان کارت اعتباری قرض الحسنه: مشتری، بانک قرض الحسنه رسالت، سپرده امتیازی، کانون همیاری اجتماعی، پذیرنده کارت و بانک پذیرنده است که با نظر خبرگان و روش تحقیق اجتهاد چند مرحلهای، مطالعه کتابخانهای و مشاهدات میدانی در این مدل در کنار هم حضور دارند.
واژههای کلیدی: کارت اعتباری، قرارداد قرض الحسنه، فقه امامیه، بانکداری اسلامی، بانک قرض الحسنه رسالت