عنوان
طهارت و نجاست اهل کتاب از دیدگاه فقهای شیعه
نویسنده
محل نشر
قم
مقطع تحصیلی
سطح 3
زبان
فارسی
توضیح
یکی از مسائل بسیار مهم حقوقی – سیاسی، نحوه ارتباط و تعامل مسلمانان با غیر مسلمانان است که این نحوه ارتبـاط در عرصههای متعددی رخ مینماید، که یکی از آنها طهارت یا نجاست اهل کتاب میباشد . کثرت ارتباط مسلمانان با پیروان دیگر مذاهب در عصر حاضر بر اهمیت بیشتر نظریه پردازی دربارة این مطلب می افزاید. به
طور قطع اهل کتاب شامل یهودیان و مسیحیان می شود، اما در اینکه یهود و مجوس نیز، جزء اهل کتاب قرار میگیرند یا خیر، بین علما اختلاف است . دربارة طهارت یا نجاست اهل کتاب، فقیهان شیعه دو دسته اند:
برخی از فقیهان قائل به نجاست بدن اهل کتاب میباشند و در بین این فقیهان، برخی اگر چه فتوایی صـریح در ایـن بـاره ندارند، اما فتوایی نزدیک به این حکم صادر نموده ؛اند از قبیل نجاست نیم خورده کافر و... . و در این باره به قرآن کریم، روایات و اجماع استناد نمودهاند . مهمترین دلیلی که سبب شده تا فقهای امامیه قائل به نجاست اهل کتاب باشند ، دلیل اجماع است و این مسئله سبب شده حتی برخی از کسانی که ادلّۀدیگر قائلین به نجاست اهل کتاب را رد میکنند، به موجب شبهه اجماع، دربارة طهارت اهل کتاب فتوا ندهند و حکم به احتیاط کنند .
برخی از فقیهان شیعه نیز معتقد به طهارت اهل کتاب میباشند؛ این بزرگواران با استدلال به آیات، روایات رد، دلیل اجماع، اصالۀالطهارة، اصالۀ البرائۀ، حکم عقل و همچنین نقد دلایل قا ئلین به نجاست ، اظهار نظر نموده اند که مقتضای ادلّـ ۀ شـرعی و مبانی استنباط، همان طهارت اهل کتاب میباشد. واژه های کلیدی: طهارت، نجاست، اهل کتاب، فقیهان شیعه، دلایل قرآنی و روایی.