عنوان
بررسی انتقادات وارده بر قرارداد انجماد جنین و تبیین ماهیت حقوقی آن
نویسنده
اصطلاحنامه
حقوق (Law) | عقد نامعین (Innominate Contract) | فریز کردن جنین
ناشر
فصلنامه پزشکی قانونی ایران، زمستان ۱۳۹۵، شماره ۴، ص.: ۲۹۹-۳۱۴.
تاریخ نشر
۱۳۹۵
توضیح
زمینه و هدف: ناباروری مشکل بزرگی برای خانواده ها محسوب میگردد. خوشبختانه روش های کمک باروری، امید به فرزندآوری را تا حدود زیادی برای خانواده های نابارور فراهم کرده است که یکی از آنها منجمد نمودن جنین آزمایشگاهی می باشد. افراد به دلایل مختلفی چون ابتلا به سرطان، حفظ باروری و غیره مایل به انعقاد قرارداد انجماد جنین می باشند. بعد از انعقاد قرارداد انجماد گامت زوجین به روش لقاح خارج رحمی به جنین تبدیل و طی عملیات پزشکی منجمد گشته و تا زمان انتقال به رحم زوجه در دستگاه مخصوصی نگاه داری میشود. به موازات بهره گیری از روش انجماد جنین مسائل حقوقی، فقهی و اخلاقی به وجود میآید که ضروری است متخصصان به آن بپردازند. هدف ما بررسی انتقادات وارده بر قرارداد انجماد جنین و تبیین ماهیت حقوقی آن بود.
روش بررسی: روش بررسی ما، مطالعه مقالات، کتب، قوانین در زمینه موضوع بود. به علاوه تحلیل های حقوقی نیز صورت پذیرفته گرفت.
یافته ها: با مطالعاتی که صورت پذیرفت این نتیجه یافت شد که قرارداد انجماد جنین، قراردادی معتبر است و ماهیت حقوقی خاصی بر آن صادق است و در زمره عقود نامعین میباشد.
نتیجه: با پاسخ به انتقادات وارده بر قرارداد انجماد و ذکر دلایل حقوقی اعتبار آن ثابت گشت. وکالت، ودیعه، اجاره ی اشیا و اشخاص و جعاله از جمله عناوینی هستند که امکان تطبیق آنها با ماهیت قرارداد انجماد جنین، قابل بررسی است. از نظر نگارندگان، قراداد انجماد ترکیبی از عقود اجاره اشخاص، ودیعه و اجاره است. بدین توضیح که که ابتدا مراکز انجماد به عنوان اجیر، طبق خواسته متقاضیان، جنین را به روشIVF تشکیل داده و منجمد می نمایند. سپس دستگاه نگاه داری از جنین به عنوان مال منقول، به متقاضیان اجاره داده می شود و آنان آن را نزد مراکز انجماد به ودیعه میگذارند تا از آن محافظت نمایند. لیکن از آن جایی که این عقود با یک قصد انشا میشوند، در زمره عقود نامعین قرار می گیرند.
واژههای کلیدی: انجماد، جنین منجمد، عقد نامعین، اصل آزادی قرادادی.