عنوان
تاثیر حق بر سلامت جسمی و روانی بر حقوق زنان
نویسنده
اصطلاحنامه
حق بر سلامت | حق سلامتی (Right to health) | حقوق اجتماعی (Social rights) | حقوق بشر (Human Rights) | حقوق زنان (Women's rights) | حقوق سیاسی (Political rights) | حقوق فرهنگی (Cultural Rights) | حقوق مدنی (Civil Law) | حقوق و اقتصاد (Law and economics) | سلامت روانی (Mental Health) | سلامت زنان (Women's Health) | سلامتی (Health)
استادراهنما
علیرضا حجتزاده
استادمشاور
حسین شریفی طرازکوهی
محل نشر
تهران
تاریخ نشر
1390
مقطع تحصیلی
کارشناسی ارشد
مشخصات ظاهری
231 ص.
زبان
فارسی
توضیح
این تحقیق به بررسی تاثیر حق بر سلامت جسمی و روانی بر حقوق زنان پرداخته است. سعی شده طی مباحث ارائه شده به این نتیجه رسید که حق بر سلامت جسمی و روانی می تواند بر ارتقا حقوق زنان موثر باشد و در این راستا عواملی چون عوامل اقتصادی و اجتماعی می تواند نقش موثری را ایفا نمایند بیان دارد. از اینرو فرضیه ها بر این پایه در نظر گرفته شده است. لذا ابتدا برای درک بهتر از تاثیر حق بر سلامت جسمی و روانی برحقوق زنان به شرح مختصری درباره چگونگی شکل گیری حقوق بشر ناشی از رشد فکری و تحولات اجتماعی پرفرازو نشیب تاریخی توجه شده است. بدین معنی که پس بعد از تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر، و مجزا شدن دو مقوله حقوق مدنی وسیاسی و حقوق اقتصادی اجتماعی و فرهنگی از یکدیگر توسط جامعه بین المللی در سال 1966 ، توجه به حقوق اقتصادی اجتماعی و فرهنگی بویژه حق های رفاهی چون حق سلامت دارای اهمیت خاصی گشت. از اینرو با توجه به موضوع در فصلی دیگر به سلامت و ابعاد و چگونگی ثبت تاریخی ان و نیز از میان گروه های خاص به سلامت زنان توجه شده است. از آنجایکه تامین سلامت زنان یک مسئولیت همگانی و جهانی می باشد و حضور فعال و موثر زنان سالم در جامعه موجبات پیشرفت و رشد جوامع را فراهم می آورد. لذا برای تحقق هرچه بهتر این حق، علاوه بر توجه به سازوکارهای نظارتی و تعهدات دولتها و سایرین، در بخش دوم پژوهش فوق به عوامل و موانع موثری همچون عوامل اقتصادی و ساختارهای اجتماعی و فرهنگی همچنین به نقش مهم آموزش به عنوان یکی از اقدامات مهم در پیشگیری و درمان سلامتی توجه شده است. از این رهگذر در فصل نهایی به نتایج حاصل از تحقق حق بر سلامت جسمی و روانی زنان توجه شده است. از اینرو نتیجه حاکی از آن است که بین حق بر سلامت جسمی و روانی و حقوق زنان رابطه ای مستقیم وجود دارد. بدین معنی که با ارتقا حق بر سلامت جسمی و روانی، حقوق زنان نیز ارتقا می یابد. در واقع حق بر سلامت جسمی و روانی بر حقوق زنان(توانمندسازی زنان) اثرگذار است. همچنین به منظور تحقق و ارتقا این حق عوامل و موانع موثری چون عوامل اقتصادی و اجتماعی دخیل است بدین معنی که زنان فقیر و دارای طبقه اجتماعی و فرهنگی پایین از سلامت جسمی و روانی کمتری برخوردارند. ازاینرو تمام فرضیات تحقیق مورد تایید قرار گرفت و ارتباط سلامت جسمی و روانی زنان با متغییرهایی چون عوامل اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی تایید شد. همچنین با ارتقا و تحقق حق سلامت زنان و توانمند شدن زنان، جامعه نیز توسعه می یابد. بدین معنی که زنان توانمند و برخوردار از وضعیت سلامت مطلوب، با کاهش مرگ و میر نوزادان و افزایش امید به زندگی مواجه اند که این خود نقش تعیین کننده ای در توسعه و سلامت جامعه دارد. در واقع با رعایت یک قاعده حقوقی(حق بر سلامت زنان)، سایر حقوق آنان نیز ارتقا می یابد(توسعه انسانی) و نظم بیشتری بر آن جامعه نیز حاکم می شود(توسعه اجتماعی).
واژههای کلیدی: سلامت روانی، حقوق (علم)، زنان، سلامت، حقوق بشر، عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی، توانمندسازی، حق بر سلامت جسمی و روانی، حق، ویژگی جسمانی